5 natuurgerichte principes

Hijama vanuit de 5 natuurgerichte principes.

De vijf natuurgerichte principes zorgen ervoor dat een therapeut zijn cliënt op een holistische wijze benadert. De diagnose en behandelmethode worden pas vastgesteld als ieder van deze vijf principes in onderstaande volgorde zijn doorlopen. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat energie de basis is voor het functioneren van het menselijk lichaam. Zonder energie, kunnen de overige vier principes niet  functioneren. Voor alle principes geldt een duidelijke prioriteitsrangschikking; een principe kan niet functioneren indien de werking van het voorgaande principe niet optimaal is.

(Bron www.batc.nl)


Hijama en de homeostase van het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam tracht constant in een staat van homeostase te verkeren, er is dan sprake van een ´harmonie´ tussen alle lichamelijke processen en organen. Ziekte gaat tegen de homeostase in, hierdoor worden de natuurlijke balansen verstoord. Therapieën zijn erop gericht om de homeostase weer in balans te brengen (indien mogelijk). In de reguliere geneeskunde is dat vaak door het toedienen van een stof aan het lichaam, met de hoop het lichaam weer in balans te krijgen.

Hijama is een bijzondere therapie, er wordt namelijk iets onttrokken uit het lichaam. Bij Hijama verwijder je namelijk bloed en vocht uit het interstitium samen met potentieel schadelijke stoffen, ook neemt de lymfatische en capillaire circulatie toe en herstel je hiermee de homeostase.

Hijama kan vergeleken worden met het reinigingsproces dat de nieren op het lichaam uitvoeren. Deze behandeling zou bijna gezien kunnen worden als een kunstnier die de capillairen in de huid filtert. Daarnaast zie je bij Hijama grootte afhankelijke excretie van partikelen met een filtratie druk dat hoger is dan in de renale glomeruli.

Hijama is een eeuwenoude geneeswijze dat teruggaat tot de tijd van de farao’s. Uit oude inscripties is gebleken dat zij de cupping methode toen ook al gebruikten. Daarnaast heeft cupping voor moslims een speciale betekenis, in vele overleveringen van de profeet Mohammed, vrede zij met hem, komt naar voren dat hij zijn gemeenschap Hijama adviseert.

Energie & prikkeloverdracht

De cups worden geplaatst op punten die overeenkomen met de meridianen. De theorie is dat door stagnaties in de energiestromen in het lichaam een mens ziek wordt. Middels cupping en het onttrekken van bloed wordt ervoor gezorgd dat er een betere doorbloeding ontstaat en hiermee ook de energiestromen ontdaan worden van hun stagnaties. Energie is essentieel voor het menselijk leven eveneens de geleiding daarvan. Een blokkade in de energiestromen zorgt voor oponthoud hiervan en wanneer deze geblokkeerd worden dan kan er sprake zijn van uitval/verstoring van bepaalde lichaamsfuncties.

De prikkeloverdracht komt tot stand via het zenuwstelsel. Via de hersenen worden prikkels via het zenuwstelsel naar de rest van je lichaam gestuurd. Maar ook andersom worden prikkels vanuit je lichaam naar je hersenen gestuurd. Het zenuwstelsel is het communicatienetwerk ofwel ‘de telefoonlijn’ van je lichaam. Activering van de prikkeloverdracht stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Drainage

In het dagelijks leven heeft ons lichaam regelmatig te maken met overbelasting door afvalstoffen. Enkele oorzaken van buitenaf kunnen zijn: het inademen van vervuilde lucht (zware metalen) of bepaalde stoffen zoals restanten van pesticiden, dioxines of bepaalde toevoegingen in onze voeding. Daarnaast kan ons lichaam zelf een overbelasting van afvalstoffen creëren doordat bijvoorbeeld ons lymfesysteem of bloedcirculatie niet optimaal functioneren. Ons lichaam is onder gunstige omstandigheden in staat om de meeste afvalstoffen zonder problemen uit te scheiden via onze uitscheidingsorganen. Soms echter is het wenselijk om het lichaam daarin te ondersteunen en te stimuleren, bijvoorbeeld middels Hijama. Wanneer er te veel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn, bijvoorbeeld in onze darmen, dan kunnen voedingsstoffen ook niet goed meer worden opgenomen.

Geestelijk welzijn

Naast de voorgaande principes beïnvloeden emotionele, mentale en spirituele aspecten jouw gezondheid en welzijn. Bewustzijn over je belemmerende denk- en gedragspatronen is buitengewoon belangrijk. Dit voor het geestelijke maar ook fysieke welzijn. Door zorgen of andere geestelijke spanningen kunnen veel klachten, zoals maagklachten, hoofdpijn of verkrampte spieren ontstaan. Je leert de belemmerende denk- en gedragsproblemen op een gezonde manier te veranderen, te doorbreken of los te laten. Dit voor een zo goed mogelijk herstel, maar ook om in de toekomt in balans te blijven.

Islam staat in onze praktijk op de voorgrond. Veel adviezen worden dan ook gegeven vanuit islamitisch perspectief. Hierdoor wordt de ziel spiritueel gevoed en komt de mens tot rust.

الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللَّهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

Zij die geloven en wier harten gerustgesteld worden doordat zij Allah gedenken. Zeker, door Allah te gedenken worden de harten gerustgesteld. (13:28)

Afbeeldingsresultaat voor ‫الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللَّهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ‬‎

Voeding

Het tot je nemen van de juiste voeding is van essentieel belang voor een optimale gezondheid. Voeding onderhoudt je cellen en voorziet deze van brandstof. Je dagelijkse voeding is één van de belangrijkste componenten voor een fit en gezond lichaam en een scherpe geest.

Bepaalde voedingsmiddelen worden niet door iedereen even goed verdragen. Dit kan een tijdelijke kwestie zijn. Door gerichte voedingsadviezen kan dit in gunstige zin veranderen. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen, passend bij je constitutie en omstandigheden, tot je neemt en dat in de juiste hoeveelheden.

In voeding zit veel geneeskracht zo ook in kruiden. Er is geen natuurlijker geneesmiddel dat je tot je kan nemen dan kruiden. Vandaar dat wij in de kliniek onze cliënten hiermee willen helpen. In sommige gevallen is alleen Hijama niet voldoende en heeft het lichaam een extra zetje nodig om zichzelf te herstellen. Kruiden zijn uitermate geschikt ter ondersteuning van de Hijama behandeling.

Naast Hijama en kruidentherapie dient men ook een gezonde leefstijl aan te houden, dit door middel van gezonde voeding met zo min mogelijk gifstoffen, denk hierbij aan additieven zoals suikers, kleur- en smaakstoffen. Wij vragen hier ook naar bij onze cliënten en wijzen hen op de nadelen van deze additieven.

Daarnaast zien wij veel mensen met overgewicht, met als gevolg een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes II. Tijdens het consult wordt hen gewezen op de gevaren van overgewicht. Daarnaast geven wij adviezen op maat om af te vallen, denk hierbij aan het Paleo dieet of sporten. Middels gesprekken wordt er voorlichting gegeven over voeding en gezondheid.

cupping en de oudheid

Hoe werkt Hijama?

De fysiologische processen achter Hijama volgens de Taibah theorie. Wet cupping is een simpele en voordelige geneeswijze, …

Blauwe plekken na Hijama en wat ze betekenen

Sommige mensen zien de hijama cupping plekjes aan als blauwe plek. Het is echter fout om de plek te zien als een blauwe …

Doet Hijama pijn?

Doet Hijama pijn?   Licht gespannen kwam zij de behandelkamer inlopen, je zag aan haar dat ze nog niet helemaal op haar …