Hijama Kliniek heeft 4,8 ★★★★★ op Google Reviews

Wat is Hijama?


5 natuurgerichte principes

Waarvoor Hijama?

Wanneer geen Hijama?

Wanneer Hijama (sunnahdagen 2024)?

Na Hijama

Hijama tijdens vasten

5 natuurgerichte principes

De vijf natuurgerichte principes zorgen ervoor dat een therapeut zijn cliënt op een holistische wijze benadert. De diagnose en behandelmethode worden pas vastgesteld als ieder van deze vijf principes in onderstaande volgorde zijn doorlopen. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat energie de basis is voor het functioneren van het menselijk lichaam. Zonder energie, kunnen de overige vier principes niet  functioneren. Voor alle principes geldt een duidelijke prioriteitsrangschikking; een principe kan niet functioneren indien de werking van het voorgaande principe niet optimaal is.

(Bron www.batc.nl)


Hijama en de homeostase van het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam tracht constant in een staat van homeostase te verkeren, er is dan sprake van een ´harmonie´ tussen alle lichamelijke processen en organen. Ziekte gaat tegen de homeostase in, hierdoor worden de natuurlijke balansen verstoord. Therapieën zijn erop gericht om de homeostase weer in balans te brengen (indien mogelijk). In de reguliere geneeskunde is dat vaak door het toedienen van een stof aan het lichaam, met de hoop het lichaam weer in balans te krijgen.

Hijama is een bijzondere therapie, er wordt namelijk iets onttrokken uit het lichaam. Bij Hijama verwijder je namelijk bloed en vocht uit het interstitium samen met potentieel schadelijke stoffen, ook neemt de lymfatische en capillaire circulatie toe en herstel je hiermee de homeostase.

Hijama kan vergeleken worden met het reinigingsproces dat de nieren op het lichaam uitvoeren. Deze behandeling zou bijna gezien kunnen worden als een kunstnier die de capillairen in de huid filtert. Daarnaast zie je bij Hijama grootte afhankelijke excretie van partikelen met een filtratie druk dat hoger is dan in de renale glomeruli.

Hijama is een eeuwenoude geneeswijze dat teruggaat tot de tijd van de farao’s. Uit oude inscripties is gebleken dat zij de cupping methode toen ook al gebruikten. Daarnaast heeft cupping voor moslims een speciale betekenis, in vele overleveringen van de profeet Mohammed, vrede zij met hem, komt naar voren dat hij zijn gemeenschap Hijama adviseert.

Energie & prikkeloverdracht

De cups worden geplaatst op punten die overeenkomen met de meridianen. De theorie is dat door stagnaties in de energiestromen in het lichaam een mens ziek wordt. Middels cupping en het onttrekken van bloed wordt ervoor gezorgd dat er een betere doorbloeding ontstaat en hiermee ook de energiestromen ontdaan worden van hun stagnaties. Energie is essentieel voor het menselijk leven eveneens de geleiding daarvan. Een blokkade in de energiestromen zorgt voor oponthoud hiervan en wanneer deze geblokkeerd worden dan kan er sprake zijn van uitval/verstoring van bepaalde lichaamsfuncties.

De prikkeloverdracht komt tot stand via het zenuwstelsel. Via de hersenen worden prikkels via het zenuwstelsel naar de rest van je lichaam gestuurd. Maar ook andersom worden prikkels vanuit je lichaam naar je hersenen gestuurd. Het zenuwstelsel is het communicatienetwerk ofwel ‘de telefoonlijn’ van je lichaam. Activering van de prikkeloverdracht stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Drainage

In het dagelijks leven heeft ons lichaam regelmatig te maken met overbelasting door afvalstoffen. Enkele oorzaken van buitenaf kunnen zijn: het inademen van vervuilde lucht (zware metalen) of bepaalde stoffen zoals restanten van pesticiden, dioxines of bepaalde toevoegingen in onze voeding. Daarnaast kan ons lichaam zelf een overbelasting van afvalstoffen creëren doordat bijvoorbeeld ons lymfesysteem of bloedcirculatie niet optimaal functioneren. Ons lichaam is onder gunstige omstandigheden in staat om de meeste afvalstoffen zonder problemen uit te scheiden via onze uitscheidingsorganen. Soms echter is het wenselijk om het lichaam daarin te ondersteunen en te stimuleren, bijvoorbeeld middels Hijama. Wanneer er te veel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn, bijvoorbeeld in onze darmen, dan kunnen voedingsstoffen ook niet goed meer worden opgenomen.

Geestelijk welzijn

Naast de voorgaande principes beïnvloeden emotionele, mentale en spirituele aspecten jouw gezondheid en welzijn. Bewustzijn over je belemmerende denk- en gedragspatronen is buitengewoon belangrijk. Dit voor het geestelijke maar ook fysieke welzijn. Door zorgen of andere geestelijke spanningen kunnen veel klachten, zoals maagklachten, hoofdpijn of verkrampte spieren ontstaan. Je leert de belemmerende denk- en gedragsproblemen op een gezonde manier te veranderen, te doorbreken of los te laten. Dit voor een zo goed mogelijk herstel, maar ook om in de toekomt in balans te blijven.

Islam staat in onze praktijk op de voorgrond. Veel adviezen worden dan ook gegeven vanuit islamitisch perspectief. Hierdoor wordt de ziel spiritueel gevoed en komt de mens tot rust.

الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللَّهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

Zij die geloven en wier harten gerustgesteld worden doordat zij Allah gedenken. Zeker, door Allah te gedenken worden de harten gerustgesteld. (13:28)

null

Voeding

Het tot je nemen van de juiste voeding is van essentieel belang voor een optimale gezondheid. Voeding onderhoudt je cellen en voorziet deze van brandstof. Je dagelijkse voeding is één van de belangrijkste componenten voor een fit en gezond lichaam en een scherpe geest.

Bepaalde voedingsmiddelen worden niet door iedereen even goed verdragen. Dit kan een tijdelijke kwestie zijn. Door gerichte voedingsadviezen kan dit in gunstige zin veranderen. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen, passend bij je constitutie en omstandigheden, tot je neemt en dat in de juiste hoeveelheden.

In voeding zit veel geneeskracht zo ook in kruiden. Er is geen natuurlijker geneesmiddel dat je tot je kan nemen dan kruiden. Vandaar dat wij in de kliniek onze cliënten hiermee willen helpen. In sommige gevallen is alleen Hijama niet voldoende en heeft het lichaam een extra zetje nodig om zichzelf te herstellen. Kruiden zijn uitermate geschikt ter ondersteuning van de Hijama behandeling.

Naast Hijama en kruidentherapie dient men ook een gezonde leefstijl aan te houden, dit door middel van gezonde voeding met zo min mogelijk gifstoffen, denk hierbij aan additieven zoals suikers, kleur- en smaakstoffen. Wij vragen hier ook naar bij onze cliënten en wijzen hen op de nadelen van deze additieven.

Daarnaast zien wij veel mensen met overgewicht, met als gevolg een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes II. Tijdens het consult wordt hen gewezen op de gevaren van overgewicht. Daarnaast geven wij adviezen op maat om af te vallen, denk hierbij aan het Paleo dieet of sporten. Middels gesprekken wordt er voorlichting gegeven over voeding en gezondheid.

Waarvoor Hijama

Hijama is een genezing voor verschillende klachten

Hijama is met de wil van Allah een genezing voor de volgende klachten:

  • Migraine
  • Stress
  • Depressie
  • Rugklachten
  • Onvruchtbaarheid
  • Diabetes (suikerziekte)
  • Jicht
  • Reuma
  • Allergie
  • Hoge bloeddruk
  • Astma
  • Slapeloosheid
  • Stoppen met roken
  • Sihr & boze oog
  • en nog veel meer


Staat uw klacht er niet tussen, neem contact met ons op of Hijama een oplossing is voor uw klacht.

Wanneer geen Hijama

In sommige gevallen voeren wij geen Hijama behandeling uit of geven wij een speciaal advies mee.

Hieronder kunt u lezen of iets voor u van toepassing is.

Voor de vrouwen:

  • Bij zwangerschap voeren wij geen Hijama uit, dit kan namelijk een miskraam veroorzaken.
  • Indien u menstrueert kunt u gewoon een Hijama behandeling ondergaan, tenzij u veel bloed verliest en/of erg zwak bent erdoor.
  • Bij borstvoeding adviseren wij de eerste voeding na de Hijama behandeling af te kolven en weg te gooien.


Zowel voor mannen als vrouwen:

  • Indien u hartpatiënt bent
  • Indien u onder behandeling voor kanker bent; u mag wel weer Hijama doen wanneer u al 5 jaar kankervrij bent.
  • Indien u trombose (een bloedpropje) heeft.
  • Indien u een lagere bloeddruk heeft dan 90/60 dan zullen wij  minder cups plaatsen tijdens de behandeling.
  • Indien u bloedverdunners gebruikt. U mag een INR hebben van maximaal 2, bespreek dit van tevoren met uw huisarts.
  • Indien u bloedarmoede, oftewel een te laag Hb, heeft. Uw Hb moet minstens de volgende hoogte hebben. Voor mannen 6,5 mmol/l en voor vrouwen 5,5 mmol/l. Neem contact met ons op mocht u nog vragen hebben.
  • Wij voeren geen Hijama uit wanneer u 80 jaar of ouder bent.
  • Indien u tijdelijk lichamelijk verzwakt bent, bijvoorbeeld door de griep of een stressvolle gebeurtenis.
  • Bij het gebruik van immunosuppressieve medicatie.
  • Mocht u twijfelen, raadpleeg dan uw huisarts en leg uit wat een hijama behandeling is. Meer informatie hierover kunt u vinden op onze website.

Wanneer Hijama (sunnahdagen 2024)

De aangeraden dagen voor Hijama (sunnahdagen)

Op gezag van Abu Hurairah is overgeleverd dat de boodschapper صلى الله عليه وسلم zei: “Als je Hijama ondergaat op de 17de, 19de of de 21ste dag (van de islamitische kalender) dan zal het een genezing zijn voor iedere ziekte.”

(Saheeh Sunan Abi Dawud (3861).

Buiten deze dagen is het bekend dat de profeet Muhammad صلى الله عليه وسلم zich door middel van Hijama liet behandelen wanneer dit nodig was.

Doordat dit gebruik bekend was bij de profeet Muhammad صلى الله عليه وسلم verrichten wij ook buiten deze dagen Hijama behandelingen.

Deze data kunnen nog worden gewijzigd afhankelijk van de start van de islamitische maand en het moment van aanschouwen van de nieuwe maan.

De aangeraden dagen voor Hijama

Zo 20 okt 2024 – (17 Rabi´ ul´akhar 1446)


Di 22 okt 2024 – (19 Rabi´ ul´akhar  1446)


Do 24 okt 2024 – (21 Rabi´ ul´akhar  1446)

Di 19 nov 2024 – (17 Jumad al´awwal 1446)


Do 21 nov 2024 – (19 Jumad al´awwal 1446)


Za 23 nov 2024 – (21 Jumad al´awwal 1446)

Wo 18 dec 2024 – (17 Jumad Al-akhirah 1446)


Vrij 20 dec 2024 – (19 Jumad Al-akhirah 1446)


Zon 22 dec 2024 – (21 Jumad Al-akhirah 1446)

Vrij 17 jan 2025 – (17 Rajab 1446)


Zon 21 jan 2025 – (19 Rajab 1446)


Di 23 jan 2025 – (21 Rajab 1446)

Na Hijama

Wat is aanbevolen?

  • Doe veel dua;
  • Drink voldoende;
  • U hoeft niet te rusten. Het is juist beter om in beweging te blijven, zodat het bloed blijft stromen.


Wat mag u niet doen na de therapie?

  • Eet en drink geen melk- en zuivelproducten gedurende 24 uur;
  • (Onnodig) zout gebruik is afgeraden;
  • Drink geen donkere koolzuurhoudende dranken (bijv. cola) gedurende 24 uur;
  • Eet geen rood vlees gedurende 24 uur. Dit omdat deze voedingsmiddelen 40% van je lichaamsenergie gebruiken om te verteren. Je lichaam heeft deze energie nodig om te herstellen. Je mag wel vis en kip eten.
  • Geen seksuele omgang gedurende 24 uur;
  • De plekken die behandeld zijn niet wassen gedurende 24 uur.


Wellicht zijn er meerdere sessies nodig voordat u profijt heeft van de behandeling. Vaak is pijnverlichting wel direct merkbaar.

Hijama tijdens vasten

Hijama tijdens het vasten? Mag dat wel, of is dat afgeraden of verboden? Moet je een dag vasten inhalen wanneer je tijdens de Ramadan Hijama hebt verricht? We zullen hier in sha Allah een antwoord op geven.

Er is veel discussie (ook tussen de fuqaha / verschillende jurisprudenties, zowel vroeger als nu) onder de mensen of het toegestaan is of niet om Hijama te verrichten terwijl je vast. Alle bekende Hadith-overleveringen zullen hieronder aan bod komen. Bij iedere Hadith volgt een uitleg.

Hadith 1: Ibn ‘Abbas (moge Allah tevreden met hem zijn) overleverde dat de Profeet (vrede zij met hem) ging zitten voor Hijaamah terwijl hij in een staat van ihram was en hij ging zitten voor Hijaamah terwijl hij aan het vasten was.
(Bukhari nr 1938).

Imam Ahmad ibn Hanbal verklaarde het laatste deel van de hadith (over het vasten) als niet authentiek, maar er is ook nog een andere overlevering die het toestaat om Hijaamah te doen als men vast.

Abu Sa’eed Al-Khudri (moge Allah tevreden met hem zijn) overleverde dat de Profeet (vrede zij met hem) toestemming gaf aan een vastende persoon om te zitten en behandeld te worden met hijaamah.
(Sharh Al- Nasai Al-Kubra nr 3224)

De woorden ‘toestemming gaf’ duiden erop dat het eerst verboden was en dat het daarna toegestaan was. Dit is een sterk bewijs voor degenen die juist het tegengestelde beweren, namelijk dat het eerst toegestaan was en nu verboden. Sommige muhadithoon zoals ibn Hajr Al-‘Asqalani hebben hun twijfels bij deze overlevering, terwijl anderen deze weer bevestigen.

De volgende hadith is zeer belangrijk in deze discussie, omdat hier duidelijk wordt dat het vasten afgeraden werd omdat het een persoon kan verzwakken.


Hadith 2: Anas (moge Allah tevreden met hem zijn) werd gevraagd: “Keurden jullie allen Hijaamah af voor een vastende?” waarop hij zei: “Nee, behalve wanneer het een persoon verzwakt.”

(Bukhari nr 1940)

Hier wordt duidelijk dat de metgezellen niet van mening waren dat Hijaamah het vasten verbrak, maar dat ze liever niet Hijaamah deden als ze aan het vasten waren omdat een persoon hierdoor zwak kon worden en als gevolg hiervan zijn vasten moest verbreken om te eten en te drinken.

Hadith 3: Abdurrahman ibn Abi Layla overleverde van een van de metgezellen dat hij zei: “De Profeet (vrede zij met hem) verbood Hijaamah voor een vastende, het vasten van dagen achter elkaar tijdens de Ramadan zonder het vasten te verbreken gedurende de nacht. Hij deed dit als goedheid voor zijn metgezellen, maar hij heeft het niet verboden verklaart.
(Abu Dawood nr 2374)

De goedheid hier in de hadith geeft aan dat Hijaamah doen tijdens het vasten het vasten zwaar maakt net als het achter elkaar vasten zonder het in de nacht te verbreken. Hieruit valt te concluderen dat er geen verbod geldt voor het uitvoeren van Hijaamah tijdens het vasten, maar dat het is afgeraden omdat het vasten hierdoor moeilijker wordt.

Hadith 4: Abdullah ibn Abbas (moge Allah tevreden met hem zijn) overleverde dat de Profeet (vrede zij met hem) werd gecupt terwijl hij vastte.
(Saheeh al-Bukharee 5694).

Hadith 5: Shidad ibn Aws (moge Allah tevreden met hem zijn) overleverde dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Hij die Hijaamah uitvoert en hij bij wie het wordt gedaan, beiden hebben hun vasten verbroken.”
(Sunan Ibn Maajah nr 1681)

Bovenstaande hadith is door vele metgezellen overgeleverd en wordt door een aantal fuqaha (juristen) als bewijs gezien voor het verbreken van het vasten als men Hijaamah doet, dit was o.a. de mening van Ishaq bin Rawayha, ibn Mundhir en ‘Ata (moge Allah genadig met hen zijn) en van de metgezellen Ibn ‘Umar, Ibn ‘Abbas en Annas ibn Malik (moge Allah tevreden met hen zijn).

Deze Hadith is echter geabrogeerd (opgeheven / ongeldig verklaard) door een aantal geleerden waaronder Sheikh Al-Albaani en Ibn Hazm (moge Allah hen genadig zijn). Zie ook: Saheeh, Irwaa al-Ghaleel 931 & 4/74

Het lijkt er dus op dat cuppen (Hijaamah) is toegestaan, maar beter kan worden vermeden tijdens het vasten omdat Anas Ibn Maalik heeft vermeld dat de vastende zwak kan worden door Hijama, en Allah weet het het beste.

Conclusie: Er is een hadith die aangeeft dat het vasten verbroken wordt van hij die Hijaamah uitvoert en hij die vast. Deze Hadith is geabrogeerd door sommige geleerden. De reden hiervoor is dat de Profeet (vrede zij met hem) zelf (later) wél Hijama heeft verricht tijdens het vasten.

Wanneer je Hijama verricht, kan het zijn dat je lichaam erg verzwakt. Om deze reden is het misschien beter dat zij die dit vrezen geen Hijama ondergaan tijdens het vasten.

De meeste andere overleveringen geven aan dat Hijaamah wel is toegestaan, en dat de Profeet (vrede zij met hem) zelf ook Hijaamah heeft ondergaan tijdens het vasten. Wij zijn van mening dat dit het juiste en sterkste bewijs is dat Hijaamah voor de vastende is toegestaan.

Moge Allah subhanahu wa ta3ala ons allen leiden naar het Juiste Pad, en een ieder vergeven indien wij een fout hebben gemaakt.