Hijama
buro@succesvol-ondernemen.nl
Hijama
12/21/2019
4 min
0

Hoe werkt Hijama of Cupping ?

12/21/2019
4 min
0

Hoe werkt Hijama of cupping?

Een opsomming van acht theoriën over de mogelijke werkwijze van Hijama/cupping. Een vraag die velen die Hijama ondergaan bezighoudt, namelijk hoe werkt deze therapie. Zeker bij positieve resultaten blijf je je verbazen over het effect van cupping. Een goed voorbeeld hiervan is cupping op de buik voor incontinentie problemen. Steeds blijft het een welkome verrassing om te horen dat de incontinentie problemen minder worden tot vrijwel verdwenen zijn. Hoe werkt dat nou eigenlijk, Hijama? Hoe kan bloed onttrekken uit het lichaam ervoor zorgen dat we ons beter voelen? Hoe stimuleert zoiets het zelf herstellend vermogen van het lichaam? In de loop der jaren hebben verschillende artsen, biomedici en therapeuten zich over deze vraag gebogen. Uit de bestudering van Hijama of cupping kunnen er 8 theorieën onttrokken worden over de mogelijke werkwijze van Hijama. In deze blog krijg je een overzicht van de bestaande theorieën.

Meridianen theorie

Een oude theorie gestoeld op de Chinese geneeskunst is de ‘meridianen’ theorie. Misschien kennen jullie de benaming ‘meridianen’ al. Het is een term die energiekanalen in het lichaam beschrijft. Vitale energie (QI) van het lichaam wordt door deze kanalen heen verspreidt naar de lichaamsdelen. Op deze manier worden blokkades opgeheven. In de acupunctuur komt deze theorie terug. Acupuntuurpunten zijn geconcentreerde gebieden van vitale energie (QI), deze vind je verdeeld over de lijn waarover de meridiaan verloopt in het lichaam. Er zijn 12 belangrijke meridianen, zoals de long meridiaan, de hart meridiaan, de maag meridiaan en de lever meridiaan. Elk van de 12 meridianen staat voor een belangrijk orgaan in het lichaam en het stimuleren van de punten verspreid op deze meridianen heeft een genezend effect.

Reflex zone theorie

Een andere theorie is de reflex zone theorie. In het lichaam vinden we zenuwverbindingen en banen tussen de interne organen en de huid. Volgens de reflex zone theorie kan je het lichaam opsplitsen in verschillende segmenten en deze hebben een verbinding met het te behandelen interne orgaan. Verbindingen tussen de huid en het orgaan zijn al langer bekend. In het verleden werd deze theorie door vele bevolkingsgroepen toegepast om verlichting bij pijn te vinden. De Britse neuroloog Henry Head ondersteunde deze theorie ook. Later verklaarden wetenschappers de relatie tussen de interne organen en de huid door onderzoek naar het autonome zenuwstelsel. Simpelweg kun je stellen dat een aangetast orgaan bepaalde signalen naar de huid verzendt. De huid reageert hierop door middel van gevoeligheid, pijn, of zwelling. Hier tegenover staat dat de huid ook weer stimuleringssignalen kan verzenden naar de interne organen. De link naar het effect van cupping kan gelegd worden door receptoren die in de huid worden geactiveerd door middel van de cups. Deze worden geplaatst op de huid en hiermee wordt de bloedsomloop en bloedtoevoer naar de organen vermeerdert. Het cuppen heeft hierin een dubbel effect. De circulatie in de huid en die van de interne organen wordt hiermee gestimuleerd, na enkele dagen wordt ook het metabolisme van het bindweefsel gestimuleerd. Deze ontwikkelingen activeren het lichaam om weer terug te keren naar de gezonde staat.

Pijnpoort theorie

Deze theorie stelt dat er poorten of kanalen zijn die pijnsignalen vervoeren van het oorspronkelijke gebied of orgaan naar het brein. Hierdoor volgt er een pijnsensatie. Wanneer we cupping toepassen zal dit kanaal de pijnsensatie vervoeren van het gebied van de cupping naar het brein. Aangezien het kanaal ‘bezet’ wordt met de pijnsensatie door cupping, zal de oorspronkelijke pijn niet meer kunnen gedijen in hetzelfde kanaal. Dit zal ervoor zorgen dat de oorspronkelijke pijn teniet wordt gedaan.

Prostaglandinen theorie

Prostaglandinen komen vrij bij ontstekingen in ons lichaam. Prostaglandinen vervoeren pijnsignalen naar het brein. Bij het uitvoeren van wet cupping onttrek je dit stofje uit het lichaam, wat resulteert in pijnvermindering.

De productie van Endorfine en Enkefaline theorie

Endorfine en Enkefaline zijn hormonen die vrijkomen in het lichaam. Het worden ook wel gelukshormonen genoemd. Ze zorgen ervoor dat ons humeur verbeterd en dat pijn afneemt. De theorie luidt dat deze stofjes vrijkomen tijdens een cupping behandeling.

Toenemen van de bloedsomloop theorie

Cupping kan ervoor zorgen dat de bloedsomloop toeneemt door het toepassen van negatieve druk. Het hemodynamische mechanisme door het plaatsen van de cups en het verwijderen van stoffen uit het lichaam, zorgt ervoor dat de ontstekingen verminderen en de pijn af zal nemen.

Stikstofoxide theorie

Onderzoekers Ferid Murad, Ignarro en Furchgott hebben stikstofoxide ontdekt. Ze hebben hierdoor in 1998 een nobelprijs gewonnen. Stikstofoxide is een belangrijke substantie die vrijkomt in het lichaam als gevolg van een trauma. Deze belangrijke substantie komt ook tijdens en na Hijama vrij. Stikstofoxide heeft verschillende functies:
  • Vasodilatatie, het verwijden van bloedvaten. Dit zorgt voor meer bloed in een bepaald gebied.
  • Ontspannen van de spieren, dit kan spasmes genezen.
  • Voorkomen van een trombus. Het beschermt de bloedvaten tegen een trombus.
  • Afname van ontstekingen
  • Voorkomen van een stenose in de bloedvaten, ofwel vernauwing van het vat.

Genetische theorie

Een recent onderzoek in Canada door de heer Mark Tarnopolsky toont aan dat massage therapie kan helpen bij herstel van de spieren door schade opgedaan door sporten. Dit komt door het verminderen van ontstekingen en het vernieuwen van mitochondriën. Uit het onderzoek kwam naar voren dat vijf genen op verschillende manieren tot uiting kwamen door de massage therapie, welke een rol speelde in het tegengaan van het ontstekingsproces in het lichaam. Cupping is ook een vorm van massagetherapie. Cupping massage is dieper dan normale massage, dus theoretisch gezien kan cupping hetzelfde effect in het lichaam te weeg brengen Er zijn nog wel klinische proeven nodig om deze theorie te bevestigen.

Meerdere theorieën aanwezig

Zoals te lezen is zijn er meerdere theorieën over Hijama en de werkwijze ervan. Veel theorieën moeten nog wel grondig bestudeerd worden. Ben jij benieuwd naar wat Hijama voor jou kan betekenen en wil je het zelf ervaren, maak dan een afspraak snel en gemakkelijk via www.hijamakliniek.nl/afspraak-maken Bij vragen mag u ons altijd een Whatsapp bericht sturen of mailen Lees hier meer over de verschillende behandelingen die wij aanbieden. https://hijamakliniek.nl/behandelingen/ Bron: Shaban, T. (2014). Cupping Therapy Encyclopedia.
Reacties
Categorieën