Gezondheid
buro@succesvol-ondernemen.nl
Gezondheid
11/22/2019
5 min
0

9 Tips om van migraine af te komen

11/22/2019
5 min
0

Tips om van migraine af te komen

In 2018 gaf bijna 14% van de Nederlandse bevolking aan last te hebben van ernstige hoofdpijn of migraine. Ook bij ons in de kliniek horen wij deze klacht vaak. Voor sommige mensen is het een wezenlijk onderdeel geworden van hun dagelijks leven en houden zij zichzelf overeind middels medicatie.

https://youtu.be/oP8XV-zrtRA

Onderdrukken van de klachten

Medicatie kan verlichting geven, laten we dat vooropstellen. Echter zijn de meeste middelen die gebruikt worden bij hoofdpijn of migraine er om de symptomen te onderdrukken. Het is geen blijvende oplossing voor de klacht.

Naast de reguliere en bekende weg van medicatie heb je ook natuurlijke middelen. Soms is de inname van deze middelen lastiger, maar onderschat de kracht hiervan niet. Het mooie aan deze middelen is dat ze op een natuurlijke manier jou helpen van je klacht af te komen of deze te verlichten.

Wij hebben speciaal voor jou uitgeplozen welke natuurlijke middelen je kunt gebruiken. Hieronder een speciaal overzicht van 9 natuurlijke middelen tegen hoofdpijn/migraine.


 1. Drink voldoende water

Tips om van migraine af te komen

Laat de paracetamol in je medicijnkastje staan en begin met het drinken van voldoende water. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van voldoende water hoofdpijn en migraine kan verlichten.

Helaas drinken we over het algemeen veel te weinig water. Deze gewoonte alleen al is een oorzaak van hoofdpijn. Dranken als koffie en frisdrank kunnen je lichaam uitdrogen en kan je maar beter vermijden.

Genoeg water drinken klinkt misschien te simpel om een oplossing voor hoofdpijn te zijn, maar het zal menig mens verbazen wat voor effect dit heeft. Voor velen kan te weinig water drinken zomaar eens de oorzaak zijn geweest van de hoofdpijn.


 1. Cayennepeper

Tips om van migraine af te komen

Pittige voeding klinkt in eerste instantie niet echt als een verlichting, maar staat erom bekend pijn en ontstekingen te verminderen. Een van de eigenschappen van cayennepeper is het component capsaicine. Capsaicine kan pijn in ons lichaam onderdrukken. Meerdere onderzoeken, waaronder een uit ‘the clinical journal of pain’, bevestigen dit. Wanneer cayenne plaatselijk aangebracht wordt in de neuspassages zorgt dit voor aanzienlijke vermindering van de hoofdpijn. Wat moet je hiervoor doen:

Benodigdheden:
 • ¼ theelepel cayennepoeder
 • 120 ml warm water
 • Wattenschijfjes
Gebruik:
 • Verdun ¼ theelepel cayennepoeder in 120 ml warm water.
 • Plaats het wattenschijfje in de oplossing en roer hem even goed door.
 • Plaats het natte wattenschijfje voorzichtig aan de binnenkant van de neus tot je de hitte kan voelen. Het kan eerst een beetje vervelend aanvoelen.
 • Zodra het brandende gevoel wegtrekt zal je hoofdpijn waarschijnlijk ook weg of verminderd zijn.

 1. Amandelen

Tips om van migraine af te komen Amandelen

In plaats van het innemen van een paracetamol wanneer je hoofdpijn hebt, kun je ook wat amandelen eten. Voor dagelijkse spanningshoofdpijn kunnen amandelen een natuurlijke remedie zijn. Bovendien zijn ze gezonder voor je lichaam dan medicatie. Amandelen kunnen pijnverlichting geven omdat er salicine in zit. Salicine werkt pijn verlichtend en komt ook voor in pijnstillers zoals aspirine en paracetamol.

Probeer een of twee handjes vol te eten wanneer je hoofdpijn voelt opkomen. Let echter wel goed op, bij migraine kunnen amandelen juist een trigger zijn.


 1. Moederkruid

Bij een migraineaanval kan je verlichting voelen bij het gebruik van moederkruid. Wanneer je last hebt van opkomende migraine veranderen je bloedvaten. Een van de theorieën hierover luidt dat de bloedvaten in je hoofd wijder worden en daardoor tegen je zenuw aandrukken. Moederkruid staat erom bekend de bloedvaten te doen ontspannen. Hierdoor wordt de druk minder. Ook zit er een component in moederkruid genaamd parthenolide. Dit component heeft vergelijkbare resultaten als het innemen van paracetamol, maar dan zonder bijwerkingen.

Benodigdheden:
 • 30 gram verse of gedroogde bloemen
 • 500 ml kokend water
Gebruik
 • Voeg 20 gram bloemen toe aan 500 ml kokend water.
 • Laat het 10 minuten trekken
 • Drink een half glas ongeveer twee keer per dag.

 1. Kompres van appelazijn

Tips om van migraine af te komen

Appelazijn heeft vele goede effecten op onze gezondheid. Het werd vroeger o.a. gebruikt voor scheurbuik en hooikoorts en nog vele andere klachten. Appelazijn kan dan ook toegepast worden bij hoofdpijn.

Je kan het innemen, doe gewoon een scheutje in een glas lauwwarm water. Of je kan ermee stomen:

Benodigdheden:
 • 60 ml appelazijn
 • Ongeveer 700 ml kokend water
 • Ongeveer 250 ml koud water
Gebruik
 • Doe de appelazijn en het kokende water in een kom
 • Plaats je hoofd boven de kom en gooi er een handdoek overheen. Let op dat je je niet verbrand!
 • Hou dit 5-10 minuten vol en haal goed diep adem.
 • Ben je klaar? Drink dan een glas koud water.

 1. Ontspan en haal diep adem.

Ons leven gaat razendsnel en we hebben vaak te maken met stress. Hierdoor ervaar je een vast/pijnlijk gevoel in de nek, bovenrug en op de schouders. Deze pijn kan naar boven uitstralen waardoor je uiteindelijk hoofdpijn ontwikkelt.

Een moslim probeert 5 keer per dag uit het dagelijks leven te stappen stil te staan bij de vergankelijkheid van het wereldse leven. Wij wenden ons namelijk 5 keer per dag tot Allah en proberen hiermee zijn tevredenheid te krijgen. Probeer tijdens deze 5-10 minuten per gebed je helemaal te ontspannen.

Wees je bewust van het moment wanneer je bidt, wees je bewust van je omgeving en van Allah. Zie het als een moment om even op te laden en om dichterbij jouw schepper te komen. Laat je zorgen even los en deel ze met Allah.

Let tijdens dit rustmomentje ook op je ademhaling. Probeer dieper adem te halen, door voldoende zuurstof in ons systeem te krijgen verminderen we hoofdpijn. Vaak halen we zeer oppervlakkig adem. Ook is het belangrijk je schouders te ontspannen als je zit. Wees je bewust van je houding.


 1. Pepermuntolie

Tips om van migraine af te komen

Pepermuntolie kan een verlichtend effect hebben wanneer je last hebt van hoofdpijn. Je kan het bijvoorbeeld inmasseren bij je slaap, maar je kan ook een paar druppels in je diffuser doen. De heerlijke geur van pepermuntolie kan de pijn verzachten en zorgt voor een aangename sfeer in huis.


 1. Probeer zo min mogelijk bewerkte voeding te nuttigen.

Bewerkte voeding heeft een enorme impact op onze gezondheid. In onze blog ‘wat is gezonde voeding’ kan je meer tips vinden over wat gezonde voeding nou eigenlijk is. Pas ook op met te veel cafeïne.


 1. Verricht Hijama

Ook Hijama staat erom bekend enorm verlichtend te werken bij hoofdpijn. Hoofdpijn en migraine staat in onze top 3 van meest behandelde klachten. Gelukkig zien wij mooie resultaten bij onze cliënten, na 1 of 2 behandelingen ervaart men al een gevoel van verlichting of is de pijn helemaal verdwenen.

Soms denken mensen dat zij voor hoofdpijn op het hoofd behandeld moeten worden. Dit hoeft niet, een behandeling met onder andere 2 cups in de nek volstaat bij hoofdpijn en bij migraine worden deze achter de oren geplaatst.


Heb jij ervaring met 1 van de bovenstaande middelen voor hoofdpijn? Of ken jij een goed natuurlijk middel dat helpt bij hoofdpijn? Deel het met ons! Wij lezen graag jullie ervaringen en inzichten terug.

Reacties
Categorieën