Gezondheid
buro@succesvol-ondernemen.nl
Gezondheid
12/13/2019
3 min
0

Tips voor zelfzorg

12/13/2019
3 min
0

Voel jij je egoïstisch wanneer je de tijd neemt voor jezelf?

Wat zeg jij als iemand jou vraagt hoe het met je gaat? ‘Goed…druk, druk’? Ben jij iemand die dat zegt? In principe is daar niets mis mee, druk zijn kan ook alleen maar als je gezond bent. Druk zijn is eigenlijk een goed teken. Wanneer het doorslaat naar stress, dan beginnen de problemen. Het is dan tijd om een pas op de plaats te maken. Ben jij constant druk bezig en geeft dit stress? Heb je het idee dat je alles doet voor anderen en weinig voor jezelf? Dan is het tijd dat jij begint met zelfzorg. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt dan zul je zien dat het op fysiek en mentaal vlak ook goed met jou gaat. Tips voor zelfzorg

Is zelfzorg egoïstisch?

Zelfzorg gaat gepaard met soms ‘nee’ te moeten zeggen tegen de omgeving. Velen vinden dit moeilijk om te doen, het geeft hen namelijk een gevoel dat zij falen en gaan zich hierdoor schuldig voelen. Naast het schuldgevoel, zijn mensen ook bang om als egoïstisch gezien te worden wanneer ze aangeven iets niet te kunnen doen voor de ander. De term ‘egoïstisch’ gaat gepaard met een negatieve associatie. Het idee bestaat dat je niet te veel over jezelf na moet denken en dat je goed moet zijn voor iedereen in jouw omgeving. En je moet vooral geven en zo min mogelijk nemen. Maar laten we eens op een andere manier hiernaar kijken. Is het niet zo dat wanneer je eerst goed voor jezelf zorgt je dat ook voor anderen kan doen? Is het niet dat wanneer het goed met jou gaat, jij ervoor kan zorgen dat het met anderen ook goed gaat? Mee eens? Neem dan de onderstaande zelfzorg tips door.

Tips voor zelfzorg

  1. Vraag om hulp

Hulp nodig hebben is normaal. Velen durven niet om hulp te vragen, het geeft hen een gevoel van incompetentie en zwakheid. Maar wanneer je niet om hulp vraagt dan kan dat behoorlijk veel stress geven. Jezelf af en toe kwetsbaar opstellen en vragen om hulp kan er ook voor zorgen dat je band en relatie met de hulpgever sterker wordt. Deze handeling wekt namelijk een gevoel van vertrouwen op.
  1. Denk aan je rust

Ben je emotioneel, mentaal of fysiek moe, dan is het tijd om uit te rusten. Soms betekent dit dat je gewoon lekker moet gaan slapen. Te weinig slapen kan gevolgen hebben voor jouw welzijn. Slaapgebrek geeft moeite met concentreren, moeite om dingen te onthouden en kan je immuunsysteem verzwakken. Soms kiezen we ervoor om maar door te blijven gaan, ten koste van onze nachtrust. We hebben rust echter heel hard nodig. Dus duik vroeg je bed in om de volgende dag als herboren op te staan. Goede Nachtrust
  1. Even alleen zijn

Soms begrijpen mensen het niet als je gewoon even een avondje thuis wilt blijven in plaats van op bezoek te gaan. Wanneer je hier echter behoefte aan hebt is hier niks mis mee. We hebben het soms nodig even alleen te zijn. De een iets meer dan de ander. Sociale interacties zijn voor sommige mensen zeer vermoeiend. Dus voel je niet schuldig, neem een lekker warme douche, zet een kopje thee en geniet van je tijd alleen.
  1. Wanneer je een burn-out wilt vermijden.

Een burn-out kan iedereen overkomen. Wanneer je een burn-out krijgt kan dit zowel je professionele als persoonlijke leven in de weg staan. Wanneer het dus tijd is om naar huis te gaan, ga dan ook echt naar huis. Hou je niet te veel meer bezig met je werk, uitzonderingen daargelaten. Meestal kan het prima wachten tot de volgende dag. Die telefoon hoeft niet per direct onder het avondeten tevoorschijn gehaald te worden. Zorg ervoor dat er momenten zijn dat je je kan afsluiten voor je werk. Deze balans kan zorgen voor meer geluk in je persoonlijke leven en kan er tevens voor zorgen dat je geen burn-out krijgt.
  1. Denk aan de intentie

Waarom help je iemand? Met welke intentie doe je het? Dit kan ook een wezenlijk verschil maken in hoe je iets ervaart als je het doet. Geeft iets dan positieve of negatieve energie. Bijvoorbeeld, jij helpt iemand omdat jij de beloning van Allah hiervoor wilt ontvangen. Mocht je daarna geen dank ontvangen van de geholpen persoon in kwestie, dan is dat geen probleem. Jouw beloning bij Allah staat al vast en daar deed je het voor. Netto-eindresultaat; geen negatieve energie 😊.
  1. Zorg goed voor jezelf

Negeer jezelf niet en zet jezelf niet op de laatste plaats. Wanneer jij je goed voelt is het een stuk makkelijker er ook voor anderen te zijn. Zit jij lekker in je vel dan lukt het beter om een vrolijke moeder, een blije echtgenoot of een gemotiveerde werknemer te zijn. Het kan goed zijn een beetje egoïstisch te zijn, zodat je op de geschikte momenten er juist meer kan zijn voor een ander. Zeg een keer nee tegen een ander en ja tegen jezelf.
Tip! Zoek jij een manier om even te ontstressen en volledige ontspanning te ervaren? Probeer dan onze Hijama detox behandeling ‘Algemene reiniging’. Deze wordt voorafgegaan door een cupping- massage, de bekende Hijama behandeling in een nieuw jasje. Interesse app ons dan snel voor een afspraak +31 6 870 90 524
Reacties
Categorieën